Ludzki organizm jest niezwykle złożonym mechanizmem, który przez cały rok wymaga od nas uwagi oraz podejmowania świadomych decyzji. Ich celem jest oczywiście utrzymanie nas w zdrowiu i doskonałym samopoczuciu. Niestety, przez cały rok jesteśmy też narażeni na wpływ wielu szkodliwych czynników, które skutecznie obniżają odporność.

Zima jest pod tym względem najbardziej wymagającą porą roku. W tym czasie mamy problem z utrzymaniem pełnowartościowej, czyli zbilansowanej i zróżnicowanej diety, a także znacznie ograniczamy wszelkie aktywności, które towarzyszą nam w czasie cieplejszych dni. Zatem, co możemy zrobić, aby wzmacniać odporność i jaką rolę w tym zadaniu odgrywają produkty spożywcze?

Jak żywność wpływa na naszą odporność?

Nie bez powodu cały czas mówi się o tym, że odpowiednio skomponowane jedzenie jest podstawą zdrowego stylu życia. A jak wiadomo, codzienne decyzje, w tym też te jedzeniowe, przekładają się na funkcjonowanie całego organizmu. Sposób odżywiania to jeden z najbardziej istotnych czynników, jaki oddziałuje na nasz układ immunologiczny. Mikro i makroelementy zawarte w poszczególnych produktach spożywczych wspomagają walkę z infekcjami, wpływają na pracę narządów wewnętrznych, pomagają nawodnić organizm oraz uzupełniać rozmaite niedobory witamin i minerałów. Jedzenie jest także źródłem energii, dzięki której możemy sprostać wielu codziennym wyzwaniom.

Zdrowa dieta na co dzień!

Zdrowa dieta może kojarzyć się głównie z surowymi warzywami i owocami, jedzonymi na każdy posiłek, niezależnie od pory roku czy indywidualnych potrzeb organizmu. Ale w rzeczywistości zbilansowany jadłospis musi być znacznie bardziej różnorodny, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i o sposób ich przygotowania. Owszem, powinien się on opierać właśnie na warzywach i owocach, ale nie tylko. Musimy znaleźć w nim miejsce na:

  • produkty zbożowe, takie jak kasze, ryże, makarony czy pieczywo,
  • nabiał,
  • mięso i ryby oraz
  • tłuszcze.

Każdy z tych elementów jest niezbędny, aby poprawić zdrowie i kondycję całego organizmu. Jest to też najprostszy sposób, aby jeszcze bardziej urozmaicić dotychczasowe menu oraz dopasować je do własnych potrzeb i kulinarnych oczekiwań.

4 produkty wspomagające odporność

Zima to prawdziwe wyzwanie dla organizmu. W tym czasie odporność ulega osłabieniu i to nie tylko ze względu na niesprzyjającą pogodę. Duże znaczenie ma też codzienna dieta, która obecnie znacznie różni się od tej stosowanej wiosną, latem czy choćby nawet jesienią. Zimą niestety zapominamy o wielu produktach spożywczych, które oprócz walorów smakowych, mają też liczne korzyści zdrowotne. Oto 4 z nich:

  • papryka – świetne źródło witamin C, E, A oraz potasu, karotenoidów i polifenoli, dzięki którym ma ona działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a także wspomaga pracę układów trawiennego, nerwowego i immunologicznego.
  • Imbir zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych, odkażających i detoksykujących.
  • Cynamon działa antybakteryjne, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i dezynfekująco. Przyprawa ta łagodzi też dolegliwości bólowe, odpręża i rozgrzewa organizm.
  • Miód wspomaga walkę z bólem i objawami przeziębienia, wykazuje działanie uspokajające, oczyszczające i przeciwbakteryjne.

Wszystkie te składniki warto już dziś włączyć do zimowego jadłospisu. Rozmaite produkty wspomagające odporność są dostępne w wielu sklepach (aktualną ofertę możemy sprawdzić np. na stronie kaufland.pl).

To, co znajduje się na naszych talerzach ma ogromne znaczenie, dlatego powinniśmy zadbać o to, aby jedzenie było nie tylko smaczne, ale też i odpowiednio zbilansowane. Racjonalny i dostosowany do pory roku sposób odżywiania korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Pomaga on budować i wzmacnić odporność, a w przypadku ewentualnych infekcji – jest naturalną metodą szybkiego powrotu do zdrowia.