Lodówka to sprzęt, który znajduje się w każdym domu. Jego dokładne użytkowanie nie jest jednak tak oczywiste. Tylko niektóre osoby, przed rozpoczęciem układania w niej jedzenia zapoznają się z dokładną instrukcją. Ba! Nie zwracamy nawet uwagi na specjalne oznaczenia i rysunki, które umieszczone są na plastykowych półeczkach przez producentów.

W każdej części lodówki panuje nieco inna temperatura i różny poziom wilgotności. W związku z tymi dwoma czynnikami każda lokalizacja nadaje się do przechowywania innego rodzaju pokarmów, pozwalając wydłużać czas ich trwałości.

Dolne szuflady

Symbole znajdują się również na znajdujących się najniżej szufladach. Większość z nas jednak nie zwraca na nie większej uwagi, tylko niemal odruchowo wrzuca do nich rozmaite owoce i warzywa. Wynika to z pewnością z wygody, gdyż z uwagi na ich nieregularny kształt zdecydowanie łatwiej je tam umieścić i nie będą spadać z półek.

Czego nie kłaść w szufladach?

W większości lodówek na najniższym poziomie szuflad panuje stosunkowo wysoka temperatura 8-10 stopni Celsjusza oraz dość wysoki poziom wilgotności. To właśnie nadmierne nawilgocenie może negatywnie oddziaływać na trwałość wielu produktów, skracając ich czas przydatności do spożycia i wywołując gnicie oraz pleśnienie.

Wysoki poziom wilgotności stanowi absolutne przeciwwskazanie do przechowywania w najniższej szufladzie owoców. Oczywiście i tutaj znajdziemy wyjątki – truskawki, owoce cytrusowe czy maliny lubią taki klimat. Pozostałe owoce należy układać w miejscach, gdzie nasycenie wilgocią jest na niskim poziomie, bo jeśli zostawimy, chociażby węgierki w dolnej szufladzie możemy mieć pewność, że szybko się zepsują.

Liczne warzywa oraz owoce produkują własną wilgoć, w wyniku wydzielania gazów. Jeśli do szuflady pełnej warzyw włożymy jedno jabłko, które woli pozostawać w suchym środowisku, cała jej zawartość w krótkim czasie nie będzie nadawać się do spożycia.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w kontekście warzyw. Te raczej lubią wilgoć i jej odpowiedni poziom może przyczyniać się do wydłużenia ich trwałości. Pietruszka, sałata czy szpinak znacznie dłużej poleżą właśnie w takich warunkach.

W celu skutecznego absorbowania nadmiaru wilgoci warto dno oraz boki szuflad wyłożyć papierowymi ręcznikami, które będą ją chłonąć.