Święta Bożego Narodzenia posiadają swój wyjątkowy i niepowtarzalny urok. Jednak trudno określić je czasem jedynie relaksu i odpoczynku, a już na pewno nie — przygotowania do wigilii. Osoby, które zapraszają bliskich tego dnia do siebie, mają pełne ręce roboty już na długo przed 24 grudnia.
Zaprosić gości, zaplanować ile będzie osób, wybrać i kupić prezenty dopasowane dla każdego, zrobić generalne porządki, umyć okna, ubrać choinkę, zrobić dekorację. Wiem, że choinkę powinno się ubrać w wigilię, ale kto ma na to czas, jeśli organizuje kolację u siebie? Dlatego najlepiej zająć się tym wcześniej, na spokojnie.
Warto tak zaplanować sobie czas, aby jak najwięcej przygotowań miało miejsce najpóźniej na dzień przed wigilią, a w ten dzień, jedynie zajmijmy się tym, co z konieczności musi być zrobione na ostatnią chwilę. Co możemy zrobić 23 grudnia, aby nie denerwować się nawałem przygotowań dzień później?
- Mycie łazienki oraz toalety – raczej nie zdążą się ponownie zabrudzić przed świętami, a uporczywe sprzątanie ominie cię w wigilię rano. Oczywiście, jeśli wcześniej przeprowadzałaś generalne porządki, to teraz będą to już jedynie prace kosmetyczne i odświeżenie tych pomieszczeń.
- Zapakowanie prezentów – warto spakować je dzień wcześniej, każdy podpisać i schować do szafy lub ułożyć pod choinką. To, gdzie będą się znajdowały, zależy od zwyczajów w danej rodzinie, ale również od faktu, czy w uroczystej kolacji będą brały udział dzieci, dla których zwykle odgrywa się scenkę z wypatrywaniem pierwszej gwiazdki i pojawieniem się prezentów pod choinką.
- Przygotowane na dzień przed wigilią kluski z makiem oraz kutia idealnie przejdą smakiem i na kolacji będą cudowne.
- 23 grudnia możesz również przygotować świąteczną kapustę, kompot z suszu czy rybę po grecku.
- Przygotowane dzień wcześniej śledzie również będą na wigilijnej kolacji zachwycać smakiem.
- Mrożone potrawy, przygotowane wcześniej takie jak pierogi, warto wyjąć na wieczór z zamrażalnika i umieścić w lodówce, aby się rozmroziły.
- Sernik należy koniecznie upiec dzień przed wigilią, aby był idealny, powinien być przygotowany dzień przed serwowaniem.
- W dniu poprzedzającym wigilię warto również przyrządzić rybę w galarecie. Unikniemy tym samym obaw o stężenie galaretki, a smak z pewnością pozostanie idealny.
- Choinka – możemy ubrać ją wcześniej, jeśli będzie sztuczna. W sytuacji, gdy planujemy żywe drzewko, warto poczekać niemal do samego końca i zakupić je i ozdobić właśnie 23 grudnia, aby w wigilijny wieczór wyglądała zachwycająco.
- Ostatnie dekoracje – jeśli wcześniej nie rozstawiliśmy w domu świątecznych ozdób, warto zrobić to teraz i zachęcić do współpracy wszystkich domowników, najpiękniejsze są ozdoby wykonane samodzielnie przez dzieci.
No comments