Pizza na ostro? Zobacz, jakie dodatki i przyprawy możesz wykorzystać!

Jedną z największych zalet pizzy jest to, że można ją przygotować na wiele sposobów. Cienkie ciasto, grube ciasto… – to dopiero początek możliwości, bo za smak włoskiego dania odpowiadają głównie dodatki. Mogą być delikatne i łagodne, ale także nieco ostrzejsze. Masz ochotę na odrobinę pikanterii? Sprawdź, co powinno się znaleźć na Twojej pizzy!

Ostrości możesz dodać pizzy na co najmniej kilka sposobów – za pomocą odpowiednich dodatków, a nawet przypraw, którymi posypiesz całą kompozycję. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które z powodzeniem zrealizujesz zawsze, gdy zechcesz posmakować czegoś bardziej wyrazistego.

Nie tylko chili – przyprawy, dzięki którym pizza stanie się ostrzejsza

Jakie przyprawy możesz wykorzystać, przygotowując pizzę? Te najbardziej typowe to bazylia czy oregano, a także sól. To one, do spółki z czosnkiem i, ewentualnie, cebulą, trafiają do sosu, którym smaruje się spód pizzy. Ale sos pomidorowy możesz doprawić też inaczej – na ostro.

Najoczywistszym wyborem będzie chili w proszku. Zawiera odpowiednią ilość kapsaicyny (związku chemicznego odpowiedzialnego za ostrość), żebyś wyczuł pikantną nutę bez problemu. Ale uwaga – nie przesadź. Pół łyżeczki, a nawet mniej, będzie odpowiednią ilością na dużą porcję sosu.

Co zamiast chili? Sos możesz wzbogacić również pieprzem cayenne, klasycznym pieprzem (to łagodniejsze rozwiązanie) czy też odrobiną sosu tabasco lub piri-piri. Ten ostatni wariant można znaleźć również w menu pizzerii Chili Chili z Krakowa.

Pamiętaj: ostre przyprawy możesz dodać nie tylko do sosu do pizzy, ale również bezpośrednio na placek. Przyprawy sypkie, np. chili czy pieprz cayenne, dodaj przed pieczeniem, a sosy – po upieczeniu.

Pikantne dodatki dla odważnych

Drugim sposobem na dodanie pizzy ostrości jest sięgnięcie po pikantne dodatki. Jeśli masz ochotę na mniej subtelną wersję włoskiego dania, zastąp prosciutto czy klasyczną wersję salami kiełbasą peperoni bądź salsiccią. Są produkowane m.in. z dodatkiem włoskiej papryczki peperoncino – zbliżonej poziomem ostrości do klasycznego chili. Ostrą kiełbasę znajdziesz również w pizzach z menu krakowskiego Chili Chili.

Ostrego smaku pomoże też nabrać pizzy świeża wersja papryki chili. Surową papryczkę pokrój w kostkę i – w zależności od tego, jakiego poziomu ostrości oczekujesz – usuń pestki lub nie. W wersji z pestkami będzie palić nieco bardziej. Pokrojonym chili możesz posypać pizzę przed pieczeniem. Chili możesz również zastąpić jeszcze ostrzejszą papryką jalapeño (zwłaszcza jeśli chcesz dodać włoskiemu daniu meksykańskiego posmaku).

Lubisz sosy do pizzy? One również mogą być ostre!

Choć sosy do pizzy nie są znane w ojczyźnie tego dania, my Polacy upodobaliśmy sobie ten dodatek. Najpopularniejszym ze wszystkich jest sos czosnkowy, zaliczany do grona łagodnych. Możesz jednak zamówić również wersję z pikantnym sosem pomidorowym – znajdziesz go w ofercie wielu lokali, w tym Chili Chili z Krakowa.

I na koniec jedna ważna rada: gdy przygotowujesz lub zamawiasz ostrą pizzę, upewnij się, że masz pod ręką zimne napoje. Pomogą Ci ugasić pieczenie w gardle i sprawią, że doświadczenie z bardziej wyrazistymi smakami będzie naprawdę przyjemne.

Może ci się spodobać również

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.