Dieta bez laktozy w praktyce

Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego stanowi jedno z zaburzeń należących do chorób przewodu pokarmowego. Kiedy mówimy o nietolerancji laktozy? Wtedy, gdy po spożyciu określonych produktów, w których zawarty jest cukier mleczny, występują niepożądane objawy, takie jak np. biegunki, wzdęcia itp.

Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego stanowi jedno z zaburzeń należących do chorób przewodu pokarmowego. Kiedy mówimy o nietolerancji laktozy? Wtedy, gdy po spożyciu określonych produktów, w których zawarty jest cukier mleczny, występują niepożądane objawy, takie jak np. biegunki, wzdęcia itp. Reakcja naszego organizmu, objawiająca się w taki sposób, może mieć dwa podłoża. Pierwsze dotyczy alergii, drugie odnosi się do nietolerancji pokarmowej.
Formą leczenia osób, których organizm nie jest w stanie trawić cukru zawartego w mleku jest odpowiednio dobrana dieta. Dieta bez laktozy jest więc sposobem na łagodzenie i na zapobieganie występowania objawów nietolerancji pokarmowej. Dieta bez laktozy jest dietą eliminacyjną. Przeznaczona jest ona nie tylko dla noworodków, niemowląt i dzieci, ale także dla osób dorosłych i młodzieży.

Wprowadzenie w swoje życie diety bez laktozy, zakłada całkowitą eliminację spożywania produktów posiadających laktozę lub jedynie ogranicza ich spożywanie. Nie zawsze trzeba całkowicie wykluczać cukier mleczny z danej diety. Warto jednak wiedzieć, że istnieje naprawdę sporo wartościowych zamienników krowiego nabiału. Dobrze zbilansowana dieta bez laktozy jest odpowiednia dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Niestety, ze względu na znaczną eliminację nabiału, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Pojawiające się objawy u chorych są bardzo zróżnicowane. Z tego też względu ilość laktozy, jaka może być tolerowana przez nasz organizm jest kwestią indywidualną. Należy obserwować zależność pomiędzy ilością spożywanego mleka, a pojawieniem się objawów nietolerancji pokarmowej. Produkty zawierające cukier mleczny, mogą być spożywane w określonych ilościach przez osoby z pierwotnym i wtórnym niedoborem laktazy. W takim przypadku, konieczne jest poznanie swojego dopuszczalnego limitu.

W sytuacji, gdzie objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo silne i uciążliwe, należy przestrzegać zasad diety bez laktozy. Dietę bezlaktozową muszą stosować również osoby, które mają wrodzony niedobór laktazy. W tym przypadku, osoby te nie będą tolerować nawet niewielkich ilości produktów, zawierających w sobie cukier mleczny. Jeśli wiemy co kupować i w jaki sposób przyrządzać potrawy, naszemu organizmowi nic nie będzie grozić. Jeśli jednak nie jesteśmy na sile by samodzielnie przestrzegać wszystkich zasad diety, nie mamy czasu na gotowanie i nie posiadamy zdolności kulinarnych, decydującym i najważniejszym krokiem będzie decyzja o skorzystaniu z oferty cateringu dietetycznego. Dzięki ich doświadczeniu, wiedzy, indywidualnie dostosowanej diecie do naszego organizmu, potrzeb i wszelkich nietolerancji pokarmowych, będziemy pewni, że jesteśmy na dobrej drodze by nasz organizm osiągnął równowagę i by spożywane dania zapobiegły ponownemu pojawieniu się niechcianych objawów.

Może ci się spodobać również

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.