Zwykło mówić się, że ktoś jest zdrów jak ryba. W dobie powszechnego zanieczyszczenia wód, być może warto nieco zmienić słowa tej utartej frazy. Na jakie? A chociażby na „zdrów jak grzyb”!

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby przez wiele lat nie miały dobrej prasy. Mimo że cieszą się niesłabnąca popularnością, były często krytykowane ze względu na rzekomy brak wartości odżywczych. Jest to jednak pogląd dość kontrowersyjny, ponieważ wieloletnie badania prowadza do zgoła innych wniosków.

Grzyby składają się przede wszystkim z wody i mimo tego, że charakteryzują się niską kalorycznością, to także bywają ciężkostrawne. Wszystkiemu winna jest chitina – wielocukier ten nie jest trawiony przez kwasy żołądkowe, a więc dość długo zalegaja w żołądku. To na pewno można zaliczyć jako minus, jednakże spożywanie grzybów w umiarkowanej ilości może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Dlaczego? Grzyby zawierają duże ilości betakarotenu (witamina A) – prym wiedzie tutaj uwielbiana kurka, która zawiera go więcej niż marchew. Idąc dalej, mamy borowiki, które są wartościowym źródłem selenu (maja go więcej niż orzechy), a ponadto są bogate w fenyloalaninę, serotoninę oraz tryptofan (podobnie jak gąski lub kanie). Skarb leśnych ściółek to również źródło witamin B1, B2 oraz białka, które w największej ilości spotykane jest m.in. w prawdziwkach i pieczarkach.

Przepyszne przepisy na dania z grzybami

Czy zatem grzyby to tylko walory smakowe? Powyższe fakty mówią zdecydowanie co innego! Jesteśmy zdania, że od czasu do czasu warto urozmaicić nasze menu pysznymi potrawami z grzybami w roli głównej. Z tego też powodu wybraliśmy cztery wyjątkowe przepisy, które zawładną Waszymi kubkami smakowymi! Oto one:

Ta jesień będzie stała pod znakiem pysznych grzybowych potraw!