5 produktów które pomogą Ci spalić tłuszcz i zgubić zbędne kilogramy

Szykujesz swoje ciało do zbliżającego się sezonu? Uprawiasz sport i pracujesz nad redukcją wagi? A może starasz się ograniczyć ilość tłuszczu w organizmie dla zdrowia i lepszego samopoczucia? Bez względu na swoją motywację, z pewnością przykładasz ogromną wagę do diety. Nie ma diety cud, która spali tłuszcz i wyrzeźbi Ci na brzuchu kaloryfer. Istnieją jednak produkty, które pomagają gubić kilogramy, ułatwiają spalanie tłuszczu i hamują głód. I nie chodzi wyłącznie o warzywa! Oto lista 5 produktów, które podkręcają spalanie tłuszczu i utratę wagi

1. Jajka

Jajka budzą wiele kontrowersji, a to głównie za sprawą przekonania o ich wpływie na poziom cholesterolu we krwi. Jednak jedzenie jajek, zwłaszcza na twardo, ułatwia odchudzanie. Aminokwasy w nich zawarte szybciej hamują apetyt i zapewniają poczucie sytości na dłużej. Dwa jajka na śniadanie sprawiają, że przez resztę dnia zjemy około 330 kcal mniej! W żółtku znajduje się sporo witaminy B12, która również wpływa na spalanie tłuszczu.
A cholesterol? Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie pokazują, że jedzenie jaj nie ma wpływu na jego poziom, a według światowej organizacji zdrowia (WHO) można bez konsekwencji zjadać do 10 jaj tygodniowo.

2. Wołowina

Mięso wołowe to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Białko ma mało kalorii i daje poczucie sytości – jest superbohaterem w diecie odchudzającej. Wołowina jest też najlepszym naturalnym źródłem karnityny – ma ok. 95 mg w 100g. To ona obniża poziom szkodliwego cholesterolu i pozwala czerpać energię ze spalania tłuszczu.

3. Orzechy

Włoskie, laskowe, arachidowe, makadamia… uchodzą za przekąskę wysokokaloryczną, tuczącą i tłustą. Porcja orzechów to porządna dawka białka, minerałów i witamin, ale przede wszystkim tłuszczu. Jedzone w odpowiednich ilościach pomagają w gubieniu masy ciała.

Jak wynika z badań znanego amerykańskiego dietetyka prof. Richarda Mattesa, jedzenie zdrowych tłuszczów orzechowych nie grozi przytyciem, za to obniża poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia. Mattes na tapetę bierze głównie popularne fistaszki, dowodząc, ze sprzyjają one odchudzaniu, ale – uwaga – bez dodatków w postaci cukrów czy tłuszczów.

Według dietetyków jedzenie orzechów przyspiesza metabolizm i syci, wobec czego nie mamy ochoty na inne przekąski, w tym słodycze.

4. Warzywa strączkowe

Soczewica, ciecierzyca, fasola i inne warzywa strączkowe to kolejny dobry wybór przy diecie odchudzającej. Są bogate w białko i błonnik, wyrównują poziom cukru we krwi oraz blokują wchłanianie węglowodanów. Spożycie porcji warzyw strączkowych sprawia że czujemy się nasyceni dłużej niż osoby, które ich nie jadły.

5. Masło klarowane

Niektórym może się to wydać nielogiczne, w końcu to praktycznie sam tłuszcz, a w 100g dostarcza około 900 kcal. Jednak bez tłuszczu nie da się spalać tłuszczu, dlatego tak skuteczna jest dieta ketogeniczna.

Masło klarowane jest pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dostarczają energii do ćwiczeń oraz aktywują hormony odpowiedzialne za spalanie tłuszczu. Powodują też przyspieszenie metabolizmu i szybszą utratę wagi.

Masło klarowane (inaczej ghee) trawi się łatwiej niż masło tradycyjne i posiada szereg leczniczych właściwości. Doskonałą roślinną alternatywą zbliżoną pod względem działań zdrowotnych i odchudzających jest awokado.

Może ci się spodobać również

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.